(foto: NVWV bestuur 2006)
1997. Mijn eerste kennismaking met de NVWV. Ik werk dan bij de afdeling Weidebouw van het PR in Lelystad en zo ongeveer de hele afdeling gaat naar de NVWV-studiedag. Dat kun je je nu niet meer voorstellen! Veel in mijn ogen “oude wijze heren” zitten op de voorste banken en domineren de discussie.
2002. NVWV is helaas enkele jaren wat stilgevallen, maar er wordt nieuw leven ingeblazen. Met een leuke groep zitten we in Wageningen bij elkaar om een doorstart te maken. Aan het eind van de avond ben ik degene die de voorzittersrol mag gaan vervullen. Ook op onderzoeksgebied gebeurt er van alles. Na vele jaren vrijwel radiostilte over beweiding is er eindelijk weer aandacht voor. Met collega’s werk ik aan het onderzoek “Het belang van weidegang”, wat letterlijk alle plussen en minnen van beweiding op een rijtje zet.
2006. NVWV bestaat 45 jaar. Ik ben inmiddels 4 jaar NVWV-voorzitter: tijd om het stokje door te geven aan Jeroen Nolles. Ook tijd voor een jubileumbijeenkomst onder het motto “De verleiding van beweiding”. Samen met Bert Philipsen laat ik de voor- en de nadelen van weidegang horen en zien!
2010. Ook binnen Europa zetten we beweiding op de kaart vanuit Nederland. De Working Group “Grazing” van de European Grassland Federation (EGF) gaat actief van start (https://www.europeangrassland.org/en/working-groups/grazing.html) en houdt vanaf dan minimaal elke 2 jaar een bijeenkomst (m.u.v. het jaar 2020, we weten waarom). Voor wie geïnteresseerd is in wat daar allemaal besproken wordt, zie https://www.mdpi.com/2071-1050/12/3/1098.
2011. NVWV bestaat 50 jaar. De toenmalige voorzitter van EGF (Piotr Stypinski) komt naar Nederland om dit heugelijke feit mee te vieren. Tijdens het diner zitten we met een aantal mensen bij elkaar en borrelt het idee op om EGF naar Nederland te gaan halen.
2015. Het is gelukt! In Wageningen organiseren we een EGF Symposium over “Grassland and forages in high output dairy farming systems”. Zelf ben ik dan al een aantal maanden geleden als lector gestart bij Aeres Hogeschool Dronten. Binnen het lectoraat houd ik me ongeveer 90% van de tijd bezig met onderzoek en 10% met onderwijs.
2021. NVWV bestaat 60 jaar! Het bestuur vraagt oud-bestuursleden een stukje te schrijven. En zo komt het dat u dit stukje nu leest. Wie ben ik? Agnes van den Pol-van Dasselaar. Ik werk als lector Grasland en Beweiding bij Aeres Hogeschool Dronten. Ons lectoraat richt zich op de volgende onderzoeksvraag: Hoe kunnen graslanden optimaal beheerd en benut worden om waarde te creëren voor ondernemer en maatschappij? Bij Aeres Farms (www.aeresfarms.nl) experimenteren we volop samen met studenten, docenten en bedrijfsleven en onderzoeken we alle functies van grasland. Via hbo- en mbo-docenten komt de kennis bij onze studenten terecht, de toekomstige veehouders en adviseurs. Ook internationaal blijven we actief. Het Thematic Network Inno4Grass is onlangs afgesloten (www.inno4grass.eu). En binnenkort starten we met onderzoek in Pathways, een EU-project wat zich richt op duurzame dierlijke productie, waarbij grasland een belangrijke rol speelt.
2024. Samen met jullie, de NVWV leden, organiseren we een mooie General Meeting van de European Grassland Federation in Leeuwarden. Ik heb er zin in. De komende 3 jaar wil ik me daar volop inzetten voor inzetten. Wie er zin heeft om mee te doen, is van harte welkom!
Agnes
a.van.den.pol@aeres.nl, 06 28754767
PS: Ben je geïnteresseerd in het onderzoek van Aeres? Kom gerust een keertje langs, van harte welkom!
150e bijeenkomst NVWV
foto’s praktijkproeven Aeres Farms