Ga verder met gras!
Ik ben Willemijn van de Geest en studeer de master Agribusiness Development aan de Aeres Hogeschool Dronten. Mijn scriptie heb ik geschreven tijdens mijn bachelor Dier- en Veehouderij voor het lectoraat Grasland en beweiding van de Aeres Hogeschool. Ik ben opgegroeid op een gangbare melkveehouderij. Naast de melkkoeien vind ik ook paarden en vleesvee interessant. Ik werk naast mijn master bij de Team Praktijk Onderzoek bij Aeres Hogeschool Dronten en K&G Advies. Na mijn master blijf ik werken in het onderzoek en het agrarisch advies.
Ondanks dat ik opgegroeid ben op een melkveehouderij was het grasland niet het eerste waar ik interesse in had. Ik had een interesse in diergezondheid, veevoeding en klimaat. Ik leerde tijdens mijn opleiding en stage dat al mijn interesses samenkomen bij grasland. Grasland functioneert als spin in het web. Voor mijn scriptie heb ik mijn interessegebieden samengevoegd en gekeken naar de functies van grasland op het gebied van diergezondheid, klimaat en biodiversiteit. Hoe meer ik mij verdiep in grasland, hoe leuker en uitdagender het wordt! De ondernemer, de maatschappij en de natuur hebben allen hun eigen wensen en vraagstukken.
Het lectoraat Grasland en beweiding kijkt naar de optimale vorm van beheer en benutting van grasland om waarde te creëren voor de ondernemer en de maatschappij. Mijn scriptie vloeit voort uit die onderzoeksvraag en richt zich specifiek op de handelingsperspectieven en benutting van verschillende graslandfuncties.
De doelstelling van het onderzoek was om synergetische effecten en conflicten tussen de graslandfuncties biodiversiteit, diergezondheid en klimaat uit graslandonderzoeken te combineren en te vertalen naar de praktijk. Het in kaart brengen van de graslandfuncties op het gebied van klimaat, diergezondheid en biodiversiteit was de eerste stap om inzicht te krijgen in de brede rol van grasland. Het implementeren van de verschillende graslandfuncties gaat veelal gepaard met opbrengstverlies van het grasland. Kruidenrijk grasland draagt, ondanks een lagere droge stof opbrengst, bij aan de diergezondheid door medicinale eigenschappen. Daarnaast hebben de kruiden een positieve invloed op insecten, welke een bron van voedsel zijn voor de weidevogels. Het aantal weidevogels op peil houden kon het beste door middel van goed grasland- en bodembeheer in combinatie met maatregelen om predatie tegen te gaan. Weidegang bevordert diergezondheid en -welzijn op verschillende manieren ten opzichte van opstallen. Bijvoorbeeld doordat de koe haar natuurlijk gedrag kan vertonen. Weidegang levert ook risico’s op in de vorm van leverbot, maagdarmwormen en andere ziektes. Bij het weiden van koeien komt lachgas vrij en vindt reductie van de ammoniakemissie plaats. Om emissies te verminderen is een gebalanceerd rantsoen met goed (weide)management noodzakelijk. Het verdienmodel was vaak een limiterende factor wanneer er gekeken werd naar het stimuleren van synergie tussen de graslandfuncties.
Vanuit de literatuurstudie heb ik protocol gemaakt waarmee bedrijven gescoord kunnen worden op het gebied van biodiversiteit, diergezondheid en klimaat. Bij elk onderdeel is een overzicht waarbij praktische handvaten beschikbaar zijn voor ondernemers. Ondernemers kunnen hiermee hun bedrijf optimaliseren en synergie tussen de graslandfuncties verbeteren. Het is de brug tussen de theorie en de praktijk van mijn scriptie.
Figuur 1 Voorbeeld van klimaat tips voor ondernemers.
Figuur 1 toont een voorbeeld van een overzicht van tips op het gebied van klimaat. Elke graslandfunctie is op deze manier uitgewerkt. Door middel van deze kennis zou het mooi zijn om synergiën te gaan creëren waar deze nog niet zijn, maar wel wenselijk zijn. Nieuwsgierig geworden? Bekijk mijn scriptie via https://nvwv.nl/wp-content/uploads/2021/08/Scriptie_Functies_van_grasland_WillemijnvandeGeest.pdf