Het NVWV, of voluit de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Weide- en Voederbouw vierde op 28 september haar 60-jarig bestaan met een bezoek aan proefbedrijf De Marke. Een moment om even stil te staan bij het verleden en uit te kijken naar de toekomst!
De NVWV is een Nederlandstalig platform voor geïnteresseerden in weide- en voederbouw met leden in Nederland, Vlaanderen en de Duitse grensregio. De NVWV organiseert bijeenkomsten over actuele onderwerpen die met grasland en voedergewassen te maken hebben, van onderzoeksresultaten tot en met praktisch gebruik op landbouwbedrijven. Alles wat te maken heeft met het grasland en de voedergewassen heeft onze belangstelling zoals bemesting, beweiding, biodiversiteit, teeltmaatregelen, veredeling en voederwinning.
Themadagen
De NVWV werd als wetenschappelijke club opgericht in 1961 door professor ’t Hart, binnen de schoot van de Wageningen Universiteit. De vereniging ontstond met als doel de adviseurs en onderzoekers actief in het grasland, op regelmatige basis samen te brengen. Dit zowel om elkaar te ontmoeten als kennis uit te wisselen via lezingen. Stelselmatig evolueerde dit naar bijeenkomsten rond een bepaald thema. Op 26 oktober 2021, vindt alweer de 177e themadag plaats met als onderwerp ‘Bomen en Grasland: Kansen voor Agroforestry in de melkveehouderij?’. Deze zal plaatsvinden bij het ILVO in Merelbeke (België), waarna een proefveldbezoek plaatsvindt. Inschrijven is nog steeds mogelijk via deze link: 177e themadag NVWV. De bijeenkomsten worden georganiseerd door het bestuur dat momenteel bestaat uit Conny Bufe (voorzitter, WUR), Gerjanne van Esveld (secretaris, Fedecom), Jan-Rinze van der Schoot (penningmeester, WUR), Robin Wolf (Triferto), Pedro Jansen (Louis Bolk Instituut), Wiepk Voskamp (Van Hall Larenstein) en Thijs Vanden Nest (ILVO).
Gezellige eerste post-corona bijeenkomst
Het was duidelijk dat de bijeenkomst op De Marke een opluchting was na een zware coronaperiode en deze gaf aan hoezeer er toch ook nood is aan fysieke bijeenkomsten om ideeën te bediscussiëren. Het bezoek aan De Marke was tevens leerrijk. Het proefbedrijf melkvee op de zandgronden van Achterhoek te Hengelo bestaat 30 jaar en is in volle transitie naar een zelfstandig coöperatief innovatiecentrum, in boerenhanden. De Marke zet in zijn nieuwe onderzoeksprogramma net zoals voorheen in op ‘systeemonderzoek’ en is (inter)nationaal toonaangevend in de kringlooplandbouw. “De hoofdlijnen van het onderzoeksprogramma zijn natuurinclusieve landbouw, kringlooplandbouw, klimaat en precisielandbouw. En het is die precisielandbouw die moet helpen om in de andere drie thema’s vooruit te kunnen”, aldus Zwier van der Vegte, bedrijfsleider van De Marke.
Groepsfoto van de eerste “post-corona” samenkomst van de NVWV op proefbedrijf De Marke.
EGF general meeting 2024
Iedere 2 jaar komen de graslandonderzoekers uit Europa samen voor een ‘general meeting’ van de ‘European Grassland Federation’ (kortweg EGF). In zo een meeting worden wetenschappelijke lezingen gegeven, is er ruimte voor ontmoeting tussen graslandspecialisten uit de publieke en private sector en zijn er excursies in het gastland. In 2024 is het de beurt aan Nederland en zal deze bijeenkomst plaatsvinden in Leeuwarden. De organisatie van dit internationale event zal ook binnen de schoot van de NVWV worden georganiseerd. Agnes van den Pol – van Dasselaar (Aeres Hogeschool) en Cindy Klootwijk (WUR) werden aan het bestuur toegevoegd om dit in goede banen te leiden.
NVWV scriptieprijs
Elk jaar reikt een wetenschappelijke jury van de NVWV een scriptieprijs uit onder studenten van Nederlandse en Vlaamse onderwijsinstellingen die zich verdiepen in het onderwerp ‘weidebouw en voedergewassen’. De prijs wordt toegekend aan een ‘baanbrekende’ scriptie die vernieuwend is en praktisch toepasbaar is. De scriptie dient ondernemers, adviseurs, onderzoekers, overheden en/of onderwijs te stimuleren om concrete stappen te maken om het beschreven probleem op te lossen. Willemijn van de Geest was de winnaar van de NVWV-scriptieprijs 2021. Ze studeerde af als master Agribusiness Development aan de Aeres Hogeschool Dronten. Voor haar scriptie ‘ga verder met gras’ heeft ze nader gekeken naar de functies van grasland op het gebied van diergezondheid, klimaat en biodiversiteit. De doelstelling van het onderzoek was om synergetische effecten en conflicten tussen deze graslandfuncties te combineren en te vertalen naar de praktijk. Bij deze doen we een warme oproep aan de studenten die in het voorbije jaar afstudeerden, om hun scriptie in te sturen voor deze mooie prijs. Meer informatie op NVWV scriptieprijs.
Word vandaag nog lid van deze prachtige vereniging!
Ben je zelf met onderzoek en ontwikkeling van weide- en voederbouw in de brede zin van het woord betrokken, ligt grasland je nauw aan het hart en kom je graag in contact met onderzoekers en actoren in dit domein, wordt dan vandaag nog lid van het NVWV. Je kan lid worden in eigen naam (20€/jaar), maar ook je organisatie (150€/jaar) kan zich lid maken van het NVWV.