155: Grassen Smaken verschillen
datum: 17/09/2008
locatie: Lelystad
Beschrijving van de bijeenkomst
Wat zijn de eisen voor de grassen van morgen en overmorgen? Gras blijft een essentieel onderdeel van het rundveerantsoen in onze regio. Maar, zowel de eisen die aan het rantsoen, en dus ook aan het gras, worden gesteld als de teeltvoorwaarden veranderen voortdurend. En het gras… het blijft er altijd (even) groen bijliggen. Maar schijn bedriegt! Veredelaars zijn nu bezig met het gras van morgen en overmorgen, het rassenonderzoek – de schakel tussen veredeling en veehouder – evalueert de rassen op een eigentijdse manier en de veehouder of zijn adviseur selecteert heel bewust uit de beschikbare mengsels op basis van eigen inzicht en beschikbare informatie. Het is duidelijk: het gras van morgen is niet meer het gras van gisteren maar wat speelt er zich allemaal af achter de schermen? Op welke soorten en eigenschappen concentreert de grassenveredeling zich vandaag bij het creëren van nieuwe rassen? Wie of wat bepaald de keuze daarin? Hebben veehouders hierover dezelfde mening? Hoe verloopt het cultuur- en gebruikswaarde onderzoek tegenwoordig? Voldoen de criteria van de Aanbevolen Rassenlijst nog aan de wensen uit de praktijk? Hoe kijken veredelingsbedrijven en veehouders daar tegenaan? Vindt de veehouder zijn gading in het huidige aanbod van graszaadmengsels?
Rassenlijst of mengsellijst?
Fotoalbum
Bestanden
Fotoalbum 155: Grassen, Smaken verschillen 281.50 KB 2291 downloads
Download foto's van bijeenkomst 155: Grassen, Smaken verschillen ...Samenvatting Discussie Grassen, Smaken verschillen 30.09 KB 0 downloads
Auteur: Agnes van der Pol (dagvoorzitter) ...